понеделник, 8 март 2021 г.

Изследване от Харвард казва, че трябва да ядете това количество плодове и зеленчуци, ако искате да живеете по-дълго

Всички знаем, че яденето на плодове и зеленчуци може да направи чудеса за нашето здраве, но колко всъщност трябва да ядем?

Изследване на Училището за обществено здраве Харвард TH, публикувано в списание Circulation,  заключава, че яденето на две порции плодове и три зеленчука е свързано с по-дълъг живот.

Препоръките за ядене на плодове и зеленчуци не са нови - те са нещо, което сме чували от деца. Здравните специалисти насърчават консумацията им на всички хранителни вещества, които се съдържат, така че тялото ни да функционира оптимално. Това проучване обаче ни дава повече информация относно конкретното количество и комбинация.

Изследването от Харвард предполага, че простият хранителен план е много по-ефективен. Те анализираха хранителната информация на 100 000 възрастни жени и мъже от 1984 до 2014 г. Те даваха въпросници за техните хранителни навици на всеки две до четири години. След това те сравниха данните за смъртността с приема на плодове и зеленчуци на почти 2 милиона души от 29 страни по света.

Те открили, че хората, които следват препоръката на "Американската сърдечна асоциация" пет порции на ден ", живеят по-дълго от тези, които не са. Участниците, които ядат по два плода и три зеленчука на ден, имат 13% по-нисък риск от смърт, 12% по-малко смърт от сърдечно-съдови заболявания, 10% по-малко смърт от рак и 35% по-нисък риск от заболяване на дихателните пътища.

Те също така показаха, че ако ядете повече от тези порции дневно, няма разлика в дълголетието. Тоест не е лошо, но няма „допълнителни“ ползи.

Епидемиологът, диетолог и водещ автор на изследването, Донг Д. Уанг, коментира, че „тази сума вероятно предлага най-голяма полза по отношение на профилактиката на основните хронични заболявания и е относително постижим прием за широката общественост“.

Не всичко обаче е лесно в този живот. Яденето на плодове и зеленчуци в тези порции не гарантира резултати, но познаването на най-оптималните комбинации помага.

„Потребителите вероятно ще получат съобщения за това какво определя оптималния дневен прием, като препоръчителното количество и какви храни да включват и да избягват“, казва д-р Уанг

Нишестените зеленчуци са примери за това, като царевица, картофи и плодови сокове. Те не са свързани с по-нисък риск от смърт от някоя от гореспоменатите болести. Но, от друга страна, плодовете и зеленчуците с бета-каротин и витамин С, като цитрусови плодове, показаха ползи за здравето.

Други храни, които да опитате, са зеленолистни зеленчуци, като маруля, спанак и зеле, както и плодове и моркови.

7 тайни на истински успешните лични марки

Създаването на солидна марка е от съществено значение за вашия успех в каквато и област да влезете. Тези седем съвета ще ви помогнат да изгр...