четвъртък, 4 март 2021 г.

Как да разпознаем предприемаческото изгаряне (преди да е станало твърде късно)

 За много предприемачи идва точка на „последна капка“, където условията са прекалено стресиращи или преобладаващи, за да продължат. Но за повечето други евентуалната загуба на страст към предприемачеството - по-известна като изгаряне - е нещо по-бавно и постепенно. Това е пълзящо чувство, което нараства от ден на ден и в крайна сметка започва да влияе на работата ви.

Предприемачеството е предизвикателство. Някои дни е направо изтощително. За много предприемачи настъпва точка на „последна капка“, при която условията са твърде стресиращи или преобладаващи, за да продължат.

Но за повечето други евентуалната загуба на страст към предприемачеството - по-известна като изгаряне - е нещо по-бавно и постепенно. Това е пълзящо чувство, което нараства от ден на ден и в крайна сметка започва да влияе на работата ви.

Няма да преминете от щастлив късмет към готов за отказване за една нощ. Един ден може да сте малко допълнително раздразнителни. Следващото може да се събудите и да се уплашите от идеята да отидете на работа. Не след дълго може да вземете по-лоши решения, да бързате през проекти или да помислите сериозно да напуснете.

Това не е позиция, в която всеки предприемач иска да се озове. Добрата новина е, че най-вече може да се предотврати.

Защо е важно да се спре изгарянето

Няма нищо лошо в смяната на работата, продажбата на бизнеса или пенсионирането. Но самото изгаряне може да бъде опустошително. Това не само ще ви принуди да напуснете бизнеса си преждевременно, но и може да ви накара да почувствате отчаяние и изтощение. Още по-важното е, че може да ви повлияе отрицателно на физическо ниво; прегарянето е свързано с по-висок стрес , по-голяма податливост на заболявания и дори по- висок риск от сърдечни заболявания .

Тези ефекти се съчетават с времето, така че признаването и спирането на изгарянето по-рано може да ви постави в много по-благоприятна позиция в дългосрочен план.

Проблемът е, че прегарянето е трудно да се улови, особено в началото.

Как да се идентифицира предприемаческото изгаряне

Всички изпитваме стрес. Всички се изнервяме. Всички понякога изпитваме безпокойство или страх. И така, как да разберете кога това е само част от работата и кога е ранен признак на прегаряне?

  • Страхувате се да работите последователно. Един от отличителните знаци се страхува да отиде на работа . Всеки се страхува, че ще работи по някое време; може да има ужасен клиент, с когото да се справят, или негативни последици от лошо решение за управление. Но ако се страхувате да работите постоянно, това е признак за развитие на прегаряне. 
  • Вашето настроение и личност са се променили (според други). Трудно е да забележите промените във вашата личност, тъй като те често се развиват постепенно и под нашето известие. Изгарянето обаче често кара хората да изпитват промени в настроението и личността. Говорете с хората около вас; забелязват ли, че сте по-раздразнителни, по-ядосани или по-малко приятни от преди? Шансовете са, че нещо външно е отговорно за това.
  • Изпитвате физически симптоми. С развитието на изгарянето то обикновено се свързва с все повече и повече физически симптоми. Например, може да почувствате повече стрес главоболие. Може да имате проблеми със заспиването (или достатъчно сън). И дори може да сте по-податливи на заразни болести. Следете за това развитие.
  • Винаги се чувствате уморени. Без значение колко сън получавате, изгарянето ще ви остави да се чувствате уморени. Ще бъдете физически и психически изтощени през повечето време, дори след добър сън или почивка от работа. Почти невъзможно е да се чувствате пълни с енергия.

Решаване на проблема с изгарянето

Трудно е да се направи еднозначна препоръка за това как да се отървете от прегаряне, защото има много различни видове професионалисти и много различни видове прегаряне.

Например вашето изгаряне може да произтича от вашата собствена прекалена инвестиция, в този случай делегирането на повече и намаляването на натоварването ви може да помогне. Възможно е също да сте изтощени от определен тип стрес, който може да наложи да промените ежедневните си задължения. Може дори да се почувствате под предизвикателство поради прекомерна предсказуемост и рутина, в който случай решението е намирането на нови начини за стимулиране, като изучаването на ново умение .

Във всеки случай, една от най-добрите стъпки за преодоляване на вашето изгаряне е да отнеме известно време. Използвайте няколко почивни дни или вземете продължителна почивка от работата си; това е чудесна възможност да се освободите от стреса и да се измъкнете от тежестта на работата. Това също е шанс да получите някаква перспектива. След като се отдалечите от офиса, ще имате много по-остро усещане за това, което всъщност ви стресира (и какво бихте могли да направите за това).

Можете също така да говорите с хората около вас за съвет. Те може да имат по-добра перспектива за вашия стил на работа от вас. След като разберете по-добре сегашната си позиция, можете да инвестирате време и енергия в съставяне на план за действие. Как можете да промените обкръжението и подхода си към работа по начин, който облекчава стреса ви?

Планът за действие ще изглежда различно за всички. Но докато сте последователни и инициативни, ще имате добър шанс да обърнете ефектите от предприемаческото изгаряне в кариерата си.

7 тайни на истински успешните лични марки

Създаването на солидна марка е от съществено значение за вашия успех в каквато и област да влезете. Тези седем съвета ще ви помогнат да изгр...